tirsdag 30. desember 2008

Fettforbrenning

NB! Kommer sterkere tilbake med mer info om temaet - holder på å studere ulike meninger rundt dette på nett og ellers!

Har lest litt i en bok som heter "6 dagers kuren" av "Michael Thurmond" - ikke fordi jeg har sans for kurer (for det har jeg ikke), men fordi det sto et kapittel der om hvordan man kan trene for å forbrenne mer fett.
I følge denne boka har jeg trent litt feil om målet bare er å forbrenne mest mulig fett i treningsøkten... men for meg har det også vært viktig å forbedre min fysiske form, så sånn sett har jeg ikke trent feil :)

Skal du forbrenne mest mulig fett i en treningsøkt bør du (litt avhengig av formen du er i) trene minimum 45-60 minutter på en 55-65 prosent intensitet (er du veldig sprek kan du ha puls opp mot 70 % av max)... så jevn belastning som mulig (gå i flatt terreng, eller sykle med jevn motstand). En pulsklokke kan hjelpe deg med dette... selv har jeg kjøpt meg en Polar FT 40 i dag for penger jeg fikk til jul... fungerte veldig bra til dette formålet.

Hvordan finne ut hva maxpulsen er?
Ta gjerne en makspulstest, det kan et treningsstudio hjelpe deg med, eller du kan finne ut av det selv. Personlig virker en sånn test litt skummel for meg, så jeg bruker heller en noe unøyaktig regnemetode:
Ta 220 minus alderen din - eks: Jeg er 35 år, altså 220-35 = 185 er da min makspuls.
Jeg bør da trene med en puls mellom 102 og 120 for å ha maksimal fettforbrenning. Jo nærmere 120 jeg klarer å holde meg, jo bedre er det for fettforbrenningen under treningen.

Hvorfor ikke mer i puls?
Poenget er å trene de langsomme muskelfibrene, fordi disse forbrenner fett når de trenes.

Hvorfor trene minimum 45-60 minutter?
Den optimale fettfobrenning starter først skikkelig etter 15-20 minutters trening (i følge Thurmond), og blir ikke på sitt mest effektive før etter 30 minutters trening - derfor må man holde på en stund for å forbrenne en del fett. Personlig liker jeg best å holde på i 1 1/2 til 2 timer, men man bør vel være litt trenet for å holde på så lenge tror jeg. (underlig følelse å kalle meg selv for litt trenet - den var ny!)

Det viktige er at man trener ofte og lenge... og ikke nødvendigvis bare max fettforbrenning... er utrolig viktig med variasjon i treningen, og trening der kondisjonen forbedres er også veldig viktig for kroppen din! Men er jo nyttig å vite at man bør trene på en spesiell måte for å forbrenne fett mest mulig effektivt under treningen - kan jo forklare hvorfor en del som føler de trener mye er missfornøyd med resultatene treningen har på vekta.

Vektklubb.no foreslår at man skal ha en del karbohydrater i løpet av en dag, dette forslaget støttes av Thurmond. Begrunnelsen er at karbohydrater trengs til reparasjon og vekst av muskelvev, samt opprettholde hjernefunksjonen (gjennom glukose fra karbohydratene). Muskler trenger man for å få en strammere kropp, og muskler vil også øke fettforbrenningen.
Tok med dette fordi det sies så mye rart av ulike eksperter på området... og det har vært litt "diskusjon" i forumet på Vektklubb om dette med karbohydrater. Om disse ekspertene har rett skal ikke jeg uttale meg for bastant om... jeg forteller bare om det jeg har lest :)

4 kommentarer:

  1. Er jo forskjellig typer karbohydrater man kan innta. Noen lurere enn andre.

    SvarSlett
  2. "karbohydrater trengs til reparasjon og vekst av muskelvev"

    Ett hundre prosent feil. Det er nemlig proteiner som gjør det. Karbohydrater er energi, som lagrer seg som glykose i musklene. Karbohydrater som ikke forbrennes blir til fett.

    SvarSlett
  3. Ja ja Anonym - du har sikkert rett, jeg bare refererte til Thurmond sine meninger om saken, og har ikke forsket noe videre på saken.

    SvarSlett
  4. Sånn, da har jeg forsket litt videre på saken :) (går fort i svingene, men har ingen planer om å bli ekspert heller da).
    I følge Geir Tverdal:
    "Så lenge kroppen har ett tilstrekkelig stort glykogenforbruk så brytes kroppens muskelproteiner ikke ned i så stor utstrekning." Det er jo mulig at Thurmond sin bok er noe dårlig oversatt til norsk, hva vet jeg, men tror nok Anonym her har mer rett enn Herr Thurmond/oversetteren.
    Noen linker:
    http://www.iform.no/pub/art.php?id=57
    http://02casu.norsknettskole.no/karbohydrater.htm
    http://www.snl.no/.sml_artikkel/og_ern%C3%A6ring_idrett

    SvarSlett