tirsdag 20. januar 2009

Fettforbrenning - omdiskutert tema

Jeg vet nå såpass mye om temaet at jeg vet hvor lite jeg vet... blir fort sånn når man lærer litt om et tema, at man finner ut at man egentlig kan veldig lite.
Med det som utgangspunkt vil jeg nå uansett forsøke å gjøre rede for det lille jeg har funnet ut :)

Det er mange som påberoper seg tittelen ekspert "der ute", men jeg må si jeg stiller meg tvilende til mye som blir sagt. Først til en artikkel fra Stayer Magazine der det hevdes at man har bevist en gang for alle at det forbrennes mer fett med mer intensiv trening. Finner ingen forfatter for dette. Stiller meg også noe tvilende til undersøkelsens resultater, der de ikke legger noe vekt på at den rolige aktiviteten kommer rett før den harde. I utgangspunktet burde disse testene vært utført på to ulike dager med like lang oppvarming til hver økt. Jeg tror på at enkelte fettceller som lagres i og ved musklene raskt kan tas i bruk når man starter trening, men jeg tror også på at de fettcellene folk ønsker å kvitte seg med trenger noe mer tid på å omdannes til energi for musklene. Hvorfor tror jeg dette? Ut fra egen erfaring med å gå ned 22kg, og noen ukers trening med pulsklokke der jeg har registrert at det faktisk finnes en puls-sone der jeg forbrenner mer fett per minutt trening. Så kan man jo selvsagt spørre seg om man kan stole på en pulsklokke da, og "tankegangen" som ligger bak teknologien i pulsklokka. Men om jeg dropper å stole på den kan jeg igrunnen bare se på meg selv i speilet, og se på vekta... at normalt med kcal i kosten, og jevnlig og mye trening funker.

Jorunn Sundgot-Borgen har fått spørsmål om dette temaet via Puls på NRK, og svarer usedvanlig undvikende om temaet - HER. Sier omtrent bare at temaet er svært omdiskutert.

Pål Tangen Jåbek (student ved idrettshøyskolen) er etter mitt syn rimelig på bærtur i en kronikk han har prestert å få på trykk i forskning.no - grovt missbruk av statistikk spør du meg. En av hans konklusjoner er jo at det er de som trener som blir tykkere (fordi flere trener, og snittvekta til nordmenn øker) - makan - er jo ikke de som trener som øker mest i vekt da! Skummelt at sånt som dette kommer på trykk (salig mix av fakta og surr).

Svensken Fredrik Paulun dukker opp her og der når det snakkes om fettforbrenning, og jeg har noen artikler fra denne eksperten her:
Hvordan fettforbrenning fungerer
Hva fettforbrenning er - på svensk
10 fettforbrennende fakta
Fredrik lever av dette, men betyr det at man kan stole mer på informasjonen han kommer med?

Et annet navn som gjentar seg er Geir Tverdal, her er et par artikler han har utgitt på nett:
Øk forbrenningen din
50 tips for å øke fettforbrenningen din
...men er dette mer til å stole på?

Robertion Ivanov mener det er mulig å maksimere fettforbrenningen.

Dr. scient. Elisabet Børsheim skriver om fett i kosten, hvor mye vi trenger, hvordan kroppen bruker fettet, og det kan kanskje være nyttig lesning?

Må nesten også ta med en sak her som jeg falt litt for, og det er John Gunnar Oppheim som vil lære oss om forskjellen på fettforbrenning og fettreduksjon. Tror det kan være nyttig å skille de to begrepene.

Tanken her er å gi deg ulik informasjon om temaet, ikke påstå at jeg vet svaret. Gjør deg opp din egen mening!

Selv om jeg ikke påstår at jeg vet svaret kan jeg jo komme med min mening om temaet: Variasjon i treningen er det beste du kan gi kroppen din. Harde økter (f.eks intervall), rolige laange økter (f.eks ergometersykkel, svømming, turgåing, jogging) og styrketrening. Kombinasjonen av disse vil gi deg bedre form/kondis, økt fettforbrenning, og et sunnere liv! Kombinerer du treningen med et fornuftig kosthold har du oppskriften på en bedre livsstil! Ikke nødvendigvis kjapp og enkel å gjennomføre, men enkel å forstå. Ta tiden til hjelp, og ta steg for steg!

Jeg har ingen spesielle planer om å lage flere innlegg om temaet, men synes det er interessant å lese om temaet og se ulike meninger om samme tema. Ikke rart en stakkars amatør kan bli noe forvirret :)

2 kommentarer:

  1. Ja, et forvirrende tema!

    Og helt enig i "konklusjonen" din om temaet :)Variasjon er viktigst, og så må hver enkelt finne ut hva som passer best for seg.

    SvarSlett
  2. ...helt klart en smule forvirrende ja :)

    Og jeg som trodde det var så enkelt da jeg først begynte å pirke borti det :)

    SvarSlett