søndag 2. januar 2011

Godt nytt år!

2011 har startet, og jeg har bestemt meg for at det skal bli et godt år.
Fra og med 1/1 og til påske skal jeg med ett unntak ikke røre godteri, kaker, snacks eller andre ting som jeg synes er godt, men ikke har godt av - unntaket er Jon Kristian sin bursdag, da blir det nok litt.
Et utfordrende mål - spennende å se om jeg kan klare det!
Første utfordring var bursdagsfest 1/1 for en god kollega - pizza, kaker, snacks, is, godteri - mange gode fristelser, men klarte å holde meg. Mange utfordringer vil komme, og lett blir det ikke, men håper jeg klarer å være sta nok :)

Til jul fikk vi en fin bok: "Matglede med lavkarbo" av Annika Dahlqvist og Maria Höglund - her finner du litt bakgrunn for hvorfor lavkarbo fungerer og hvorfor karbohydrater kan være problematiske. Du finner også mange flotte oppskrifter til inspirasjon og matglede i hverdagen. Har ikke hatt boken veldig mange dager enda, men kan anbefale den på det varmeste!
Her kommer bittelitt fra bokens side 16, det er Annika Dahlqvist som skriver:
"Karbohydrater består av sukker og stivelse - som vi finner i produkter som brød, grøt, pannekaker, pasta, poteter, ris og mais" ... "Karbohydratene består av lange kjeder av sukkermolekyler som raskt spaltes av kroppens enzymer til glukose: blodsukker. Høyt blodsukker stimulerer bukspyttkjertelens betaceller til å frigjøre mer insulin" ... "Insulin hjelper blodsukkeret å komme seg inn i cellene, der det forbrennes til energi. Høyt insulin omdanner blodsukker til fett og fremmer fettlagring. Dessuten blokkerer høyt insulin fettforbrenning."

Boken er til salgs for kr 305 på CDON.no og på Capris.no (vanlig pris 349 - så sjekk fraktpriser før du handler).

Her ligger mye av kjernen i hvorfor karbohydrater ikke er gull for oss som har lett for å veie litt mye. Kroppen vår er lat, og får den karbohydrater er det enklere for kroppen å bruke dette til forbrenning enn fettet i kroppen. Karbohydrater i store nok mengder vil til og med forhindre fettforbrenning, og øke fettlagring.
Matvarene som trekkes frem er svært dagligdagse, men man kan gjerne også nevne produkter som sjokolade, godteri, snacks, is - produkter man kanskje har et litt komplisert forhold til fordi man liker smaken så godt.

Problem 2 - spise magert...
Dersom kroppen ikke får tilførsel av noe fett fra dyr eller planter vil den heller ikke bruke det fettet som er lagret i kroppen til forbrenning. Gir du ikke kroppen karbohydrater eler fett vil du etter en liten stund smelle i veggen på grunn av manglende energitilgang - ikke å anbefale! Du må altså tilføre kroppen noe fett for at den skal gå med på å forbrenne det fettet du har fra før. Det fettet du skal tilføre skal naturen selv ha laget, ikke kunstig fett fremstilt i fabrikker! Bruk derfor så "rene" produkter som mulig.
Lettprodukter inneholder ofte transfett og omega 6 - og er svært uheldig for hjerte- og karsykdommer i tillegg til en mengde andre ulemper.

Lege Sofie Hexeberg har brukt LCHF-kost (Low Carb High Fat) i sin behandling av pasienter, og har gitt ut en bok som tar for seg ulike plager som er behandlet med dette lavkarbo-kostholdet. Hun har også skrevet et par sider i forordet i boka vi fikk til jul.
Om jeg skulle kommet med et ønske til boka måtte det være at man fikk mer informasjon om hvor mye karbohydrater de ulike retter inneholder, det må man nå finne ut av selv - og er noe tidkrevende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar